Tuberculose is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door diverse mycobacterium stammen, meestal mycobacterium tuberculosis. Longtuberculose is de meest voorkomende vorm van tuberculose, goed voor 80% van alle gevallen.

Het laatste decennium heeft een toename laten zien van mensen die getroffen zijn door tuberculose evenals van medicijnresistente tuberculose en complicaties van de ziekte. Om bacterie te bestrijden krijgen patiënten 4-5 medicijnen per keer voorgeschreven, wat vaak, behalve gedeeltelijke verbetering van de pathologische veranderingen, effecten oplevert waaronder verandering van het longweefsel, longfibrose (de ontwikkeling van overmatig fibreus bindweefsel in de longen dat hun functies belemmert) of bronchiale misvorming.

De stoornissen kunnen ademhalingsproblemen verlengen of compliceren wat tot ademtekort en bronchiale obstructie kan leiden. Daarom moet een tuberculosebehandeling niet alleen tuberculosebacillen met medicijnen bestrijden, maar ook longconditie en metabolisme verbeteren om de afweermechanismen van het lichaam te versterken.
 

 

De ziekte houdt voor een lange periode aan en zelfs intensieve behandeling garandeert niet dat de ziekte opnieuw de kop opsteekt, vooral in de eerste twee jaren na het herstel van actieve tuberculose. Daarom is een intensieve revalidatie gedurende die periode noodzakelijk voor tuberculosepatiënten. Deze moet therapeutische oefening, massage, fysiotherapie en therapie in een kuuroord omvatten.

 

Positieve effecten van ademhalingstherapie bij patiënten met tuberculose:
 

  1. Verbeterde longventilatie en gasuitwisseling.
  2. Herstel van de juiste biomechanica van de ademhaling
  3. Verbeterde afweermechanismen van het lichaam.
  4. Verbetering van gasuitwisseling, metabolisme, het autonome zenuwstelsel en de mentale toestand.
  5. De cyclische variaties in intrathoracale (en intrapleurale) druk helpen pleuritis te voorkomen of te behandelen.
  6. Ademhalingstherapie in de periode na de operatie helpt patiënten om bronchiale afscheidingen op te hoesten, die zich gewoonlijk na de operatie ophopen. Het verbetert ook de bloedstroom in de buikstreek en borstholte.

 

Het Apparaat kan aangepast worden om te voldoen aan de toestand van de patiënt en de reservecapaciteit van het ademhalingssysteem en andere systemen van het menselijk lichaam.

Tijdens de functionele revalidatie van het ademhalingssysteem, als aanvulling op de ademhalingstherapie, kan de long en ademtrainer van Frolov ook worden gebruikt voor fyto-inhalering en het inhaleren van aromatische oliën, dat bijdraagt aan de revalidatie en de kwaliteit van leven van de patiënten.

 

In geval van longbloeding en bloedspuwing wordt gebruik van het Apparaat afgeraden.