Insomnia is een aanhoudende slaapstoornis die gekarakteriseerd wordt door problemen met inslapen en/of niet wakker worden, verminderde diepe slaapfase en soms een totaal onvermogen om te slapen. In de afgelopen jaren is insomnia in ontwikkelde landen een nijpend probleem geworden en het aantal mensen dat eraan lijdt neemt elk jaar toe.

 

Soms is insomnia een symptoom van een ernstigere stoornis, meer dan een op zichzelf staande ziekte. Vaak is het een symptoom van neurosen, hartziekten, mentale stoornissen of neurologische infecties. Insomnia wordt van oudsher beschouwd als een indicator van verouderingsveranderingen in het zenuwstelsel van oudere mensen.

 

Slaapstoornissen kunnen ook optreden bij gezonde mensen na excessieve fysieke of emotionele belasting. Daarom worden alleen consistente slaapstoornissen die een maand aanhouden of incidentele slaapstoornissen gedurende een periode van tenminste drie maanden als insomnia aangeduid.

 

Hoe kan de ademtechniek met Frolov’s long en ademtrainer ertoe bijdragen van insomnia af te komen?

 

 

Hoewel het menselijk brein slechts 2% van het lichaamsgewicht vormt, krijgt het ongeveer 20% van de totale zuurstofconsumptie van het lichaam. Het brein heeft een aanzienlijke hoeveelheid zuurstof nodig om alle noodzakelijke functies zoals voedselconsumptie of slaap uit te voeren. Het verklaart de verhoogde slaapkwaliteit, het betere geheugen, en de stabiele stemming bij patiënten die therapeutische ademhalingsoefeningen uitvoeren, die het resultaat zijn van verhoogde zuurstoftoevoer van neuronen en verbeterde breinprestaties.

 

Er bestaat ook een correlatie tussen elektro-encefalogram’s golfpatronen in het brein en ademhalingscurves. Snel ademen correleert bijvoorbeeld met elektro-encefalogram’s lage amplitude snelle golven, terwijl ontspannen ademen met een rustig ritme van breingolven correleert. Als iemand in slaap valt verandert het ademritme en zakt de lichaamstemperatuur een beetje – dit zijn typische kenmerken van slaap.

 

Positieve effecten van ademhalingstherapie bij patiënten met insomnia:

 

  1. Het ademritme komt op hetzelfde niveau als voor het slapengaan. Omdat na de oefeningen de lichaamstemperatuur een beetje zakt net zoals voor het slapengaan, is het beter bij insomnia-behandeling de ademhalingsoefeningen voor bedtijd te doen.
  2. Het oefenen van langzamer uitademen stabiliseert het proces van prikkeling en remming in de CNS, wat irritatie verlicht, vermoeidheid vermindert en de slaapkwaliteit verbetert. Langzaam en langer uitademen helpt om de lichaamsspieren te ontspannen.
  3. Uitademen tegen de positieve waterweerstand helpt om een positieve luchtwegdruk bij het uitademen te creëren. Het verwijdt de bronchiën, verbetert de longventilatie, verhoogt de bloedzuurstof en verspreidt meer zuurstof in uw organen en weefsels en leidt ook tot verbeterde breinactiviteit.
  4. Diafragmatische (abdominale) ademhaling stabiliseert de intrathoracale druk waardoor uw hart-bloedvatenstelsel goed functioneert. Het vermeerdert de bloeddistributie naar alle organen en delen van het brein, wat het functioneren van uw zenuwstelsel optimaliseert, hoofdpijn en duizeligheid vermindert, en de slaapkwaliteit verbetert.
  5. Gebruik van het het long en ademtraining systeem van Frolov zorgt ervoor dat u zich op de ademhaling zelf kunt concentreren, sneller ontspant en in slaap valt.
  6. Regelmatige ademhalingsoefeningen vervangen geleidelijk slaappillen en phyto-preparaten.

 

Verbetering van de slaapkwaliteit is vastgesteld bij zowel oudere mensen met langdurige slaapstoornissen als bij jongere mensen met incidentele slaapproblemen. Beide groepen patiënten vinden het gemakkelijker om te slapen na de therapie en voelen zich ‘s morgens opgeknapt en actief.

 

Ademhalingsoefeningen verminderen de frequentie van het ’s nachts ontwaken van 4-6 naar 1-2 keer bij mannen die lijden aan prostaatadenoom.