Bronchiaal astma is een chronische ziekte die het resultaat is van de ontstekingstoestand van de bronchiën. De ontsteking gaat gepaard met het opzwellen van de slijmvliezen in de bronchiën, de productie van stroperige afscheidingen en spasmen van gladde spierweefsels die de luchtwegen vernauwen, wat leidt tot kortademigheid (“astma” is afgeleid van het Griekse woord dat “dyspneu” “hijgen” betekent)

Er zijn zowel externe als interne oorzaken. Externe oorzaken waaronder allergenen, infecties, stress, en medicijnen die een negatief effect op ademhalingsorganen kunnen hebben. De interne oorzaken zijn het slecht functioneren van de immuun- en endocriene systemen, het autonome zenuwstelsel, en bronchiale hyperresponsiviteit.

 

Wanneer de ziekte voortschrijdt, houden de diafragma- en ademhalingsspieren op goed te functioneren wat tot ademhalingsproblemen leidt omdat de ademhalingsspieren uitgeput raken.

 

Het ziektebeeld van astma bestaat uit acute aanvallen (naar adem snakken) en intervallen. Bij acute aanvallen is opname in een ziekenhuis en intensieve behandeling noodzakelijk. Na het omgaan met acute verergering krijgt de patiënt therapeutische oefeningen voorgeschreven samen met ademhalingsoefeningen.

 

Ademhalingstechniek met behulp van het Frolov’s long en ademtrainer systeem houdt de hoofdelementen in  die noodzakelijk zijn voor het herstel van bronchiaal astma: lang soepel uitademen, spontane ademhalingscontrole, regelen van een normaal ademhalingsritme en extra lucht uit de longen laten gaan.

 

Positieve effecten van ademhalingstherapie met het long en ademtraining systeem van Frolov bij patiënten met astma:

 

1 Afname van de vermoeidheid van de ademhalingsspieren.

2 Verbetering van de ventilatie- en gasuitwisseling tijdens regelmatige ademhalingsoefeningen.

3 Verbetering van het immuunsysteem en autonome zenuwstelsel.

4 Verbetering van de ontstekingstoestand.

5 Kortademigheid verdwijnt.

6 Reservecapaciteit van het ademhalingssysteem neemt toe.

7 Minder medicijnen vereist

8 Verbetering kwaliteit van leven.

 

Belangrijke regels voor de ademhalingstechniek met het long en ademtraining systeem van Frolov bij de behandeling van astma:

 

  • Begin de ademhalingstherapie zonder het apparaat –adem in door uw neus
  • De aanpassingsperiode duurt 1-1,5 maand, waarna het apparaat voor in- en uitademen gebruikt kan worden. De uitademingsduur dient langzaam afgebouwd te worden. Het is belangrijk dat het lichaam ontspannen is. Indien nodig kunnen de avondoefeningen samen met inademen overdag of extra oefeningen ’s morgens gedaan worden.

 

Een ander voordeel van het gebruik van het apparaat is dat het geschikt is voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en patiënten met bijkomende aandoeningen (zoals angina, hypertensie, hormonale afwijkingen en andere ziektes).